Selecteer een pagina

Les 2: Journal away… 10 min per dag

Journal away...

Journalen, het bijhouden van een dagboek. Klinkt misschien een beetje puberaal, maar dat hoeft het echt niet te zijn. Iedere dag een stukje schrijven is super waardevol!

Door je iedere dag een moment volledig te richten op het schrijven, maakt dat je op de pauzeknop van de dag drukt. Je kan dit moment gebruiken om leuke momenten van de dag nog een keer te beleven. Door ze op te schrijven blijven ze je ook langer bij. Win-win! Bovendien zal je merken dat je na het schrijven relaxter en stressbestendiger de dag door komt.

Journalen hoeft niet lang te duren. Je kan dit helemaal voor jezelf bepalen. Je zal merken dat je door het schrijven steeds dichter bij je emoties en gevoelens komt. Hierbij is het belangrijk dat je echt met pen en papier aan het werk gaat. Bij het digitaal werken is het namelijk zo dat je brein je lichaam overneemt. Terwijl bij het handmatig schrijven je tijdens de automatische bewegingen je je gevoel steeds meer de ruimte geeft. Als je deze gevoelens opschrijft geef je deze nog meer de ruimte en zal je merken dat je steeds diepere lagen ontdekt. Mega waardevol om uit te zoeken wat de dingen zijn die jou écht blij maken en energie geven. Tegelijkertijd kan dit proces ook helend werken. Heb jij nog onopgeloste issues, gewoon schrijven over wat je dwars zit kan helend werken. Door deze issues van je af te schrijven hou je weer meer energie over voor leukeren dingen.

Wat je opschrijft tijdens het journalen en de kwaliteit daarvan doet er (in het begin) niet zo toe. Schrijf gewoon wat er in je opkomt. Zet de timer, bijv. 5 minuten, en schrijf echt alles wat er in je opkomt. Zelfs als het suffe gedachtes zijn, zoals:

  • Waar doe ik dit voor
  • What’s the point
  • Wat heb ik eigenlijk een gek handschrift
  • Wat duurt dit lang
  • Mijn hand begint pijn te doen
  • Ik moet nog boodschappen doen

Door maar te blijven schrijven kom je in een schrijfflow. Vanuit hier komt de echte rust, de geluksmomenten, antwoorden en inzichten. Na deze braindump kan je gericht gaan schrijven door te starten met een vraag.

Lastig om te beginnen? Wat je kunt doen om te beginnen is het beantwoorden van de volgende vragen opnemen in jouw slaaproutine. Het omschrijven van positieve gevoelens maakt dat je jezelf ook positiever gaat voelen. En heb je een keer een off-day, pak je je boekje erbij en lees je al die positieve gebeurtenissen, door de positieve vibes zal je je gauw wat beter voelen!

1. Wat voor positiefs heeft deze dag me gebracht?

2. Welke complimenten heb ik gekregen en gegeven?

3. Waar ben ik dankbaar voor?

Tijd voor actie

Daarnaast heb ik een aantal schrijfopdrachten voor je bedacht.

Dag 1: Hoe kijk je terug op jouw leven als 80-jarige vrouw. Waar ben je, wat heb je gedaan, zijn er mooie plot twists geweest… Fantaseer erop los, alles kan en mag, hoe groter hoe beter!

Dag 2: Wat moet je doen voor een enorme sprong naar jouw meest schitterende leven?

Dag 3: Wat wil je op dit moment? Wat heb je op dit moment nodig?

Dag 4: Maak een lijst met 30 dingen die jou laten lachen.

Dag 5: Wat verstop je van/over jezelf, waarvan het tijd is dat de wereld het mag zien?

Dag 6: Hoe kun je de relatie met jezelf verbeteren?

Dag 7: Als je 100 miljoen euro op de bank had staan, wie zou je zijn en wat zou je doen?

Tip

Is jouw zoon of dochter al oud genoeg om te vertellen wat zij hebben meegemaakt? Het is mooi om ook met hen je te richten op al het positiefs van de dag.