Selecteer een pagina

Les 3: Just take a breath 10 min per dag

Just take a breath...

Je hebt nu ervaren hoe het is om een week lang de ochtenden met meer rust in je lijf te beginnen. Hoe fijn zou het zijn als we ook meer rust in jouw mind kunnen gaan brengen?!

We gaan ons deze week focussen op de ademhaling.

Adem in, adem uit… zo moeilijk is dat toch niet zul je denken. Toch wil ik je vragen gedurende de dag eens met aandacht naar je ademhaling toe te gaan. Je zal merken dat deze verandert door de dag heen. Misschien ga je van een rustige diepe ademhaling in de ochtend, naar een oppervlakkige, onrustige manier van ademhalen als je je kid voor de 5e keer moet vragen zijn jas en schoenen aan te trekken.

Er zijn 2 soorten ademhaling: de borstademhaling en de buikademhaling. Bij borstademhaling trekken de spieren tussen je ribben zich samen. Door deze samentrekking gaat de borstkas omhoog en wordt deze groter. Hierdoor wordt er lucht in de longen gezogen. Je ziet tijdens het ademhalen de borst naar voren en omhoog bewegen. Borstademhaling kost meer energie dan buikademhaling. Dit komt doordat je voor zowel het inademen als het uitademen spieren moet aanspannen.

De buikademhaling staat bekend als de beste ademtechniek. Je middenrif gaat naar beneden, zodat de ruimte in je borstholte groter wordt. Vervolgens wordt er lucht in de longen gezogen. Bij deze manier van ademhalen zet je buik een beetje uit. Het kost minder inspanning dan borstademhaling, want je spant alleen spieren aan tijdens het uitademen.

Bovendien werkt buikademhaling kalmerend. Wanneer je gespannen bent, ga je vanzelf korter en minder diep ademhalen. Hierbij gebruik je vaak automatisch de borstademhalingstechniek. Stap je over op buikademhaling, dan ga je vanzelf rustiger en dieper ademhalen. En kun je dus beter ontspannen.

Tijd voor actie

Jouw manier van ademhaling zegt veel over je lichamelijke en geestelijke toestand. Houd daarom eens bij in het werksheet (zie hieronder):

  • hoe jouw ademhaling in de ochtend is
  • hoe jouw ademhaling is voordat je gaat slapen
  • in wat voor situaties jouw ademhaling verandert

Heb je dit in kaart gebracht? Wat valt je dan op? Wat zijn de triggers die jou spanning geven, kan je hier patronen in vinden?

Ik zal je ook twee ademhalingsoefeningen geven die je toe kan passen gedurende de dag. Doe je nog steeds de ochtendademhaling?!

Downloads

i

Werksheet: Just breath...

Good to know...

Ons brein werkt nog steeds volgens onze oer-instellingen. Een stress situatie is het signaal voor het brein om te vechten of te vluchten. Hierbij wordt het stresshormoon aderaline aangemaakt. Aderaline zorgt ervoor dat het hele lichaam zich voorbereid op deze “levens bedreigende” situatie. Alle energie wordt vrij gemaakt om te vechten of heel hard weg te moeten rennen. Aderaline zorgde er vroeger voor dat we konden oveleven in stress situaties. Tegenwoordig zijn de meeste stress situaties niet meer levendbedreigend, en beleven we deze situaties steeds vaker op een dag, sommige van ons zelfs chronisch.

Adrenaline is slecht als het continu aanwezig is. Het lichaam bevindt zich dan in een constante staat van paraatheid. Dit is gevaarlijk omdat dit het hormonale systeem kan ontwrichten en veel lichaamsklachten tot gevolg kan hebben. Het kan uiteindelijk leiden tot een burn-out.

Heb jij het vermoeden dat je last hebt van burn-out klachten, maak dan een afspraak bij jouw huisarts. 

Tip

Als je veel moeite hebt om de aandacht naar de buik te brengen, kan het helpen dieper uit te ademen via de mond.